Currently Reading

Citeam recent in ziarul Gandul ca Ministerul Educatiei iar face restructurari, fumuri de idei in care nu mai crede nimeni.

Dar pentru ca legea e lege, elevii romani – cei care n-au trecut bacul si care au ajuns in ochii lor la un nivel delirant de incompetenta, cei care s-au lepadat deja de orice credinta cum ca scoala poate sa insemne un lucru pozitiv – trebuie sa mai treaca prin niste experimente esuate. Asa, de dragul restructurarii.

S-au gandit de data asta ca ar fi bine sa testeze elevii de cum pun piciorul in scoala, la toamna. Asta imi miroase a pedeapsa in vazul lumii pentru toti din cauza celor care au picat bacul. In septembrie, fiecare dintre ei o sa dea teste peste teste din aceeasi materie chinuitoare pe care o baga pe gat cu sila. Dupa o vara in care s-au scarbit de temele de vacanta (pe care le-am urat cu toata patima in liceu si pe care acum le vad la elevi sub forma de sute de exercitii la matematica si esee la romana) si au injurat fiecare ecuatie acum mai sunt si testati la orice materie? In regim organizat chiar?

Drag Minister al Educatiei si din ce anume testezi dumitale? Din matematica pe care, dupa terminarea liceului, elevul n-o mai aplica nicaieri in viata lui sau din romana in care nu este inclus mai nici un autor strain, incat ar crede elevul ca literatura intrega e scrisa exclusiv de romani. Ce sens au Victor Hugo sau Oscar Wilde, daca il avem pe Sadoveanu ne-am rezolvat!

Dar teste de evaluare dadeam si eu in fiecare an, la inceputul scolii, de-mi era atat de drag liceul incat as fi vrut sa nu-l vad decat in pauza (si o spune asta un elev care a avut medii mari de tot).  Chestiunea e ca, dupa rezultatele acestor testari, fiecare clasa va intra intr-o anumita categorie. Oana Badea, secretar de stat Ministerul Educatiei spune ca, citez din Gandul”

“Nu e nici urmă de discriminare. Nu e o ierarhie afişată public. Are legătură cu programul de lucru al profesorului, nu cu clasamentele. Părinţii nu trebuie să se îngrijoreze. Noi nu facem ierarhizări. Copilul va scrie cât ştie. Asta este oglinda lui”

Serios? Mai degraba oglinda unui sistem ratat care cere totul fara sa dea nimic. Pentru ca atat de putine lucruri invatate in scoala chiar sunt folositoare dezvoltarii personale si profesionale ale elevului. Poate oglinda incompetentei celor care iau masurile acestea.

Pentru ca, inca o data, se cere totul de la elev fara sa i se dea nimic. Si el iar o sa se simta neputincios si aratat cu degetul de parinti –care o sa-i tipe ca nu invata -, de media – care il arata drept un cap al tuturor rautatilor-, de profesori – care vor mazgali in catalog niste note care ii vor scrie ratare pe frunte.

Oh, scolarii nostri!

Un singur lucru bun vad in toate masurile astea: introducerea orelor de intelegere a unui text in programa pentru clasele I-IV. Dar daca textele raman aceleasi relicve, daca nu se ia in discutie nici un autor contemporan, iar daca istoria inca se preda gresit atunci la ce bun?

In sistemul meu ideal de invatamant elevii ar invata cum sa deosebeasca o carte buna de una proasta, altfel incat pustoaicele de liceu sa nu mai citeasca tot felul de balarii si dupa sa se simta inaltate deasupra gloatei” ca ele citesc.”. Fetito, n-ai valoare, zau!

In sistemul meu ideal de invatamant elevii ar avea ore de orientare profesionala si activitati de dezvoltare personala incluse in programa. Si macar o data pe luna ar fi conectati cu vesti despre concursuri internationale si initiative concepute special pentru ei. Astfel incat sa nu mai toceasca ore ca sa treaca un test ci sa invata ce inseamna conexiunea la lumea exterioara.

In sistemul meu ideal voluntariatul ar fi promovat pana la refuz, ca metoda de a deschide mintea si a vindeca de prejudecati.

Matematica invatata ar fi chiar cea folositoare si aplicabila.

Geografia n-ar include numai fiecare ungher din Romania ci elevii ar descopera America, Africa si Asia. Oh, chiar si putina Australia, dar poate sunt pretentioasa de acum, e prea mult.

As chema cadre universitare sa predea istorie pentru ca majoritatea profesorilor de liceu nu fac decat sa dicteze dintr-un manual invechit si prost, fugariti de programa, astfel incat copilul nu mai simte nici un gust pentru actele de curaj ale stramosilor, ci inghite niste ani pe care oricum o sa-i uite in doua saptamani.

In sistemul meu ideal de invatamant s-ar preda filosofia ca materie care te invata sa te gandesti de doua ori si ecologia ca materie care iti releva, draga elev, ca e mai bine sa vrei sa ajungi bogat ca sa iti cumperi o cabana la munte decat un SUV.

Si as angaja profesori care chiar isi doresc sa faca meseria asta, astfel incat sa fie in stare sa transmita elevilor de ce manelele nu inseamna muzica si ca Buddha Bar nu e un veceu public la care se servesc bauturi. Care sunt in stare sa explice pustoaicei de 15 ani ca menirea ei in viata nu este sa aiba silicoane si sa traiasca pe banii “bunicului” cu bani.

Pentru ca oamenii iesiti din sistemul asta vor fi cei care vor tine in palme Romania de maine.

Tu cum vezi sistemul ideal de invatamant?

Sursa poza: blogs.smarter.com

2 Responses

 1. Simina says:

  Apropo, aseara a primit mama un mail de la o profesoara de liceu din Iasi. Citez: “Cum a-ti completat bla bla bla”. “A-ti” ??!!??!!
  Anyways. Sistemul nostru de invatamant nu e tare gresit. E doar prea mult. Nu e specializat. Probabil de aia pica toata lumea. They become confused. Big time :))

 2. Vantu says:

  Oare cum am putea noi sa-i facem mai constienti si mai sarguiciosi pe cei care tin in maini fraiele sistemului de invatamant?

  Idei despre un sistem de invatamant ideal as avea si eu si cred ca si o mare gramada de romani, dar la ce folos daca nu-i intereseaza pe cei in putere sa-l puna in aplicare?

  In primul rand as porni de la psihologii care le dau avize profesorilor. Sa nu fie nici acestia creditati dupa ureche, ci la randul lor doar dupa o serie de verificari care nu lasa loc de niciun dubiu ca vor da avize necorecte. Si apoi, profesorii trebuie urmariti mereu dpdv psihologic. Si o alta treaba, sa nu confundam un specialist foarte bun intr-un domeniu cu ideea unui bun profesor. Una este sa fi geniu intr-o materie si alta este sa fi bun pedagog, sa stii sa insufli unui copil placerea acelui domeniu…

  Alta idee: La noi parca vor sa scoata copii pe banda rulanta plini de o gramada de teorie, cat mai avansata din cat mai multe domenii, ca burdufele pline la refuz cu de toate, facute amalgam si fara niciun gust final definitoriu.

  Si eu sunt impotriva testarii initiale. Eu as merge mai curand pe o observare a aptitudinilor si inclinatiilor pe tot parcursul invatamantului, mai ales pana la facultate.

  Si nu as mai umple, pana la refuz, mintea copiilor cu partea mai avansata a materiilor. Ci, as baga doar baza, iar restul al optionale. Astfel incat fiecare sa-si poata alege sa se specializeze in ce-l atrage, dar ramanand in acelasi timp sa invete bine baza in celelalte domenii.

  Iar practica lipseste cu desavarsire… Ar trebui cel mult 30% sa fie teorie si restul practica.

  Ca sa nu mai vorbim, ca eu zic ca in primul rand ei ar trebui invatati sa gandeasca! Pe asta ar trebui foarte mult pus accentul, nu pe asa zisa toceala. Exista profesori care apreciaza elevii care plagiaza sau scriu in lucrari fix comentariile dictate de profesori, fara sa fie in stare sa-si exprime un sistem propriu de gandire. Aici ma refer, bininteles, la subiectele/materiile unde nu e vorba de ecuatii, materii fixe, reale.

  Si mai este loc de multe altele, dar acum nu mai am dispozitia necesara…

Leave a Reply