Currently Reading

Au trecuti in buletin acelasi numar de ani ca si noi, dar au in toata fiinta lor motive sa fie mai intelepti in actiuni, mai decisi in vise si mai curajosi in planuri. Poate ca asa au fost intotdeauna, niciodata indeajuns de copii, tinzand mereu spre etapa urmatoare. Sau poate ca s-au lovit de experiente care i-au slefuit inainte de timpul rezervat.

Sau poate ca asa au ales.

Oamenii crescuti inainte de vreme sunt cei care care raman cu un pas in urma, dar vad mai intotdeauna cu un pas inainte. Sunt cei despre care, inainte de a-i cunoaste,tinzi sa le dai cu cu cel putin cinci ani in plus. Si asta nu pentru ca le-ar fi ridat chipul sau albit parul, ci pentru ca felul lor de a vorbi pare desprins din experientele unei alte generatii. Pentru ca pun problema altfel si te fac sa te gandesti de doua ori inainte sa le raspunzi. Pentru ca sunt nascuti in acelasi an ca tine, poarta acelasi tip de haine, dar te privesc de parca ar cunoaste cu mult mai multe decat toate lucrurile pe care le discutati la cafea.

Oamenii crescuti inainte de vreme sunt intotdeauna prinsi intre doua generatii, intre doua stari de spirit, intre doua hotare. Unde incepe varsta din buletin si unde se termina in favoarea celei din spirit? Unde sunt oamenii lor, cei in bratele carora construiesc prietenii si legaturi de suflet? Pe cine admira si pe cine privesc de la egal la egal? Carei timp apartin?

Oamenii crescuti inainte de vreme sunt cei care au vazut mai mult din lumea asta decat cei de aceeasi varsta. Sau cei care s-au hranit atat de mult cu experientele altora incat au invatat sa gandeasca in avans, ca la un joc de sah fara sfarsit.  Cei care au citit cartile, au vazut filmele, au ascultat melodiile si acum vor mai mult. Intotdeauna mai mult.

Oamenii crescuti inainte de vreme sunt cei care-si poarta cuvintele cum isi poarta doamnele (cele adevarate) bijuteriile. Cu stiinta ca li se potrivesc si ca intr-adevar ii fac mai frumosi.  Sunt cei care par sa fi invatat deja majoritatea lectiilor, dar mai ales cei care sunt recunoscatori pentru asta.

Asa ca au nevoie de altceva. De un loc din lumea asta care sa li se potriveasca. Au nevoie de un echilibru intre ce se asteapta de la ei si ce stiu ei ca pot. Intre frumusetea anilor prezenti si promisiunile celor viitori.

Oamenii crescuti inainte de vreme se intreaba mereu daca n-au uitat cumva ceva in urma. Daca n-ar fi trebuit sa copilareasca mai mult, sa joace cartea rebeliunii mai vartos, sa danseze pe mese la barul din centru. Sa traga un fum “din ala” mai des, sa ia trenul spre o destinatie aiurea, sa urle de pe varful unui munte.

Si apoi se gandesc ca inca au anii posibili pentru orice aventuri.

 

Sursa foto: newspaperli

Leave a Reply