Lucruri care NU se fac la o conferinta. Reguli de buna purtare

In ultimii trei ani am participat, fara exagerare, la zeci de conferinte. Pentru una dintre ele am fost chiar si in comitetul de organizare. La celelalte am fost simplu participant, platitor sau nu de taxa de intrare, dar interesat cu siguranta de ceea ce aveau de impartasit speakerii/ trainerii din fata mea.

Amvazut in conferinte instrumente pentru purtatorii de sange tanar care sa-i ajute sa-si dea seama de mediul in care se invart, de oamenii pe care sa-i ia drept exemplu si de ce sesiuni de invatare au nevoie. Adica prilej de scos capul in lume, pe romaneste, si de acumularea unor noi si bune cunostinte.

Dar sunt unele lucruri care diferentiaza clar o conferinta de success, genul despre care scrii a doua zi cu toata convingerea, de  una la care unii se incumeta sa mai dea pe langa, ca “merge-asa”.

Prin urmare asta e lista mea de lucruri care nu se fac la o conferinta, impartita pe categorii.

A. Pentru SPEAKERI.

1. NU ridici la cer compania pe care o reprezinti.

Ca si participanti ne bucuram de obicei cand vine un reprezentant al unei companii, ascultam cu interes cand acesta prezinta, IN LINII MARI, domeniul de activitate, valorile si cateva proiecte. Daca te incadrezi in acestea trei este perfect decent, iar daca vom avea nevoie de mai multe informatii te vom aborda intr-una dintre coffee break-uri.

Prin urmare n-ai nici un motiv sa ocupi jumatate din timpul pe care-l ai la dispozitie laudandu-ti compania. Descriindu-ti compania pe care o reprezinti cu lux de detalii. Nu de asta suntem acolo.  Da, stim ca ai sponsorizat evenimentul, dar asta nu inseamna ca esti in fata noastra ca sa reciti poezia companiei, ci ca sa transmiti ceva. Da-ne noua sansa sa ne interesam, nu ne agasa cu detalii care ii vor face pe unii sa te vrea afara din sala cat mai curand.

2. NU spune lucruri pe care le stie toata lumea.

Ar trebui sa fie un lucru de baza, nu? Fiecare speaker este chemat, de regula, pentru a aduce un plus de valoare conferintei/ evenimentului. Sa spuna lucruri bazate pe experientele sale profesionale sau personale, iar nu sa aduca in discutie aceleasi retete de viata din programele TV sau din cartile de self-help. Adu ceva nou, spune-ne un lucru pe care l-ai trait doar tu, da exemplu de o situatie prin care ai trecut TU. Restul s-ar putea sa-l stim si noi. Si s-ar putea sa-ti pierzi credibilitatea.

3. NU te spovedi la conferinta.

Din moment ce esti in fata noastra ne intereseaza, IN LINII MARI, unde ai lucrat pana acum, ce studii ai, ce idei ai implementat. De aici si pana la a istorisi cat de tare te certai cu al tau coleg de banca din clasa a patra e o cale lunga pe care nu vrem sa o parcurgi. Regula de aur? Atata timp ca nu e ceva din care putem invata sau care sa ne smulga un zambet de relaxare, nu reusesti decat sa plictisesti.

4. NU veni nepregatit pentru vorbitul in public.

Ok, esti un speaker cu o experienta de viata din care putem invata toti ceva, dar esti timorat cand te afli in fata noastra. Intelegem asta. Ce nu intelegem este sa vii fara o structura a prezentarii care sa te ajute, sa nu stii exact ce vrei sa transmiti. Nu-ti cere nimeni sa fii extraordinar de carismatic, sa debordezi de energie sau sa spui cele mai bune bancuri. Dar fii sigur ca stii ce vrei sa spui.

5. NU ignora publicul.

Suntem acolo pentru tine. Unii dintre noi poate te admira, poate au venit la conferinta dorind sa asiste la prezentarea ta in mod special. Altii te stiu doar din auzite. Nu te comporta de parca noi nu existam, iar tu esti acolo ca sa livrezi o poezie invatata pe de rost. Uita-te in sala, observa cat de implicata iti este audienta si actioneaza corespunzator. Daca suntem toti pleostiti pe scaune, verificam telefoanele sau radem pe infundate, atunci ceva e in neregula. Garantat.

6. Bonus: fa mici surprize participantilor. Da, tu in fata esti un plus de valoare foarte mare si apreciem faptul ca impartasesti cu noi cunostintele tale, dar uneori o carte drept premiu pentru cel mai activ participant, sau posibilitatea unor internship-uri in compania pe care o reprezinti ti-ar face publicul de doua ori mai atent. Depinde doar de tine ce alegi sa oferi in plus.

B. Pentru PARTICIPANTI.

1. NU intra si iesi din sala de 10 ori pe ora.

Urmarim si noi un power-point, ascultam un speaker, incercam sa fim atenti. Stii tu, lucruri din astea care se mai intampla pe la conferinte.

2. NU intrerupe speaker-ul din 5 in 5 minute.

De obicei, dupa fiecare sesiune se aloca cinci minute pentru intrebari si feedback. Uneori mai mult. Asta inseamna ca acelea sunt minutele in care poti pune intrebarile notate pe agenda ta, sau poti comenta un anumit aspect al prezentarii. In minutele acelea, iar nu in timpul prezentarii in sine (decat daca ai argumente ca speaker-ul greseste sau dispui de un detaliu vital), nu din cinci in cinci minute. Pentru ca noi suntem acolo sa ascultam speaker-ul, iar nu pe tine. Data viitoare treci tu in fata si mai vorbim, pentru ca din scaunul publicului nu convingi pe nimeni prea tare.

3.NU te imbulzi la Coffee/ Lunch breaks

Ca nu-i frumos. Si pentru ca ai cei sapte ani de acasa.

4. NU agasa speakerii.

Si ei sunt obositi, si ei au fost atenti la sesiuni. Inainte de a-i aborda asigura-te ca nu ii intrerupi din drumul spre baie si vezi daca sunt dispusi sa vorbeasca cu tine. Unii dintre ei mentioneaza in timpul sesiunilor ca sunt deschisi la discutii mai detaliate pe durata pauzelor. Altii au un tren/avion de prins dupa. Daca e pauza de cafea propune-i speaker-ului sa mergeti la masuta de cafea astfel incat sa fii sigur ca e in largul lui (can’t keep a good man without coffee). Recunosc, asta nu-i o regula de nicaieri, doar un gest politicos care te-ar putea face sa cresti in ochii respectivului.

5. NU imparti carti de vizita in stanga si in dreapta.

Daca vrei sa faci networking e foarte bine pentru tine (eu una n-am fost niciodata maestra in arta networking-ului si am regretat asta), dar nu te arunca asupra tuturor celor prezenti impartind carti de vizita “fara numar”. E OK sa lasi cateva oamenilor pe care ii stii catusi de putin, sau cu care ti-ai dori sa colaborezi. Dar nu esti la targ.

6. NU barfi fiecare participant/speaker din sala.

Sa mai explic? Sa mai spun ca dupa ceva timp ajungi la un nivel in care toata lumea se stie cu toata lumea si barfa se propaga extrem de rapid?

6. NU deveni piscotar.

Esti acolo pentru conferinta, nu pentru produsele sponsorilor ei. E firesc sa vrei sa incerci ce are de oferit brandul care a sponsorizat evenimentul, dar de aici si pana la a te reprezi sa pui mana/ gura pe tot ce vezi… Judecati si singuri.

Cam acestea sunt observatiile mele dupa trei ani de mers pe la diverse conferinte si interactionat cu oamenii prezenti acolo. Tin, in mod expres, sa mentionez deci ca punctele atinse mai sus nu se refera la o singura conferinta, ci la experienta acumulata de-a lungul anilor (ca sa folosesc un limbaj de lemn-mobila vintage).

Acum ca ne-am inteles, ne vedem prin Iasi la conferinte, dragilor, eu vin cu dor de invatat de lucruri noi.  Si poate ma ajutati voi la partea de networking. :)

9 thoughts on “Lucruri care NU se fac la o conferinta. Reguli de buna purtare

 1. Mama, ce ciudat e sa citesc categoria speakeri si sa analizez daca am facut sau nu greselile notate de tine:)

  Ai dreptate cu cele notate mai sus. Dar, daca dam feedback onest organizatorilor atunci vor sti (speram) ce sa modifice pentru editia urmatoare.

 2. @Teo: astept sa cresti mare. :))

  @Anca: Uite ca acum ai un indrumar sincer. :)) Ce-i drept, majoritatea speakerilor pe care i-am intalnit au fost din categoria celor responsabili, deci nu mi-as face griji. Feedback-ul e alta problema. :)

 3. Si asta desi… eu am intalnit destui oameni care strambau din nas cand cel care punea intrebare isi facea prezentarea completa. Un fel de “uite-l si pe asta, isi face reclama gratuita.” Asa ca in ultima perioada cei cu intrebarile se limiteaza la prenume. :)

 4. @Patricia: Atata timp cat nu intrerupi sesiunea si o faci in pauze te priveste. :))

 5. Hmm, good tips! Mai ales ca voi sustine o scurta prezentare a sponsorului, o sa ma ghidez dupa indicatiile tale si o sa fac prezentarea scurta si la obiect! Thanks

 6. :)) M-a amuzat foarte tare faza cu pișcotarii..sau cei care se îmbulzesc ;))
  Eu sunt tânără în conferințe, dar până acum am fost la tot ce am prins și m-am putut duce. Și pot spune că am fost mulțumită în mare parte de speakeri.
  Bineînțeles că au fost și unii care au fost foarte lungi și au cam ignorat publicul, dar astea sunt cazuri mai rare.
  Oricum, cred că mulți dintre așa zișii speakeri care reprezintă o companie nu au de a face cu vorbitul în public și de aceea clachează. Depinde și pe cine trimiți să te reprezinte. Ar avea de învățat dintr-un articol ca ăsta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *