Istoria unei tari intr-un oras: Cracovia

“ Si aici… aici este ghetoul evreiesc in care au suferit…” O motocicleta neagra trece in goana pe langa si ghidul nostru inchide gura suparata pentru cateva secunde. In orice caz soferii polonezi nu se prea sinchisesc sa mearga cu mai putin de 70 la ora. Zgomotul se pierde in distanta, undeva in celalalt capat al orasului: baietii rai stau intotdeauna de cealalta parte a râului.

Cracovia este cel mai vizitat oras polonez si la fiecare colt de strada auzi franceza sau spaniola. Aparent oamenii sunt fascinati de stradutele inguste, interminabile, de piata imensa din centru, magazinul medieval si de arhitectura originala. Pentru ca spre deosebire de Varsovia, unde totul a fost reconstruit de la 0 dupa al doilea razboi mondial, in Cracovia totul e autentic, pastrat in conditii admirabile. Bisericile, monumentele, muzeele, castelele… totul e la fel ca acum cateva sute de ani.

Cu toate acestea sunt o multime de strazi gri pe care iti cam pierzi directia si entuziasmul. Stradute goale si un cer fara nori, fara culoare.

Cracovia poate sa-ti placa, sau poate sa-ti stranga putin inima. Mai greu sa-ti fie indiferenta. Pentru turisti e un oras plin de istorie si clar mai ieftin decat capitala: pentru 15 zloti (1 zlot = 1 leu) mananci o masa traditionala fantastica iar daca esti cat de cat descurcaret platesti doar 30 zloti pe noapte la hostel.

De vazut sunt multe, dar daca ai de gand sa vii aici nu cadea in capcana tururilor imbietoare. Cracovia se descopera pe cont propriu, chiar daca asta inseamna sa bati la pas cativa kilometri pe zi. Fluviul Vistula se vede mult mai frumos de sus atunci cand ajungi acolo transpirat.

Intelegi in Cracovia cat de legati sunt polonezii de trecutul lor: in cripta bisericii sunt morminte de regi, dar si mormantul lui Lech Kaczyński, presedintele care a murit anul trecut in accidentul de avion. Mai intelegi ca se pot face bani seriosi din trecut cand vezi pe fluturase cat costa un tur la Auschwitz.

Si ca tot veni vorba, Cracovia e plina de reminescente ale perioadei negre ale istoriei: exterminarea evreilor. In mijloculul imbietoarelor tururi o studenta ridica in aer o plancarda cu Free Tour: follow us.  N-am urmat-o de dimineata pentru ca ne-am vrut viteji cu harta in mana. Am intalnit-o din nou spre seara, de cealalta parte a Vistulei, in cartierul evreiesc. Unde ne-a povestit despre ororile ghettoului evreiesc si ne-a dus sa vedem fabrica lui Schindler. Da, Schindler cel din Schindler’s List.

Ferestre blindate inca si ceva greu in aer. Unele fete plangand. Lumea tacuta sau facand in soapta glume rasiste despre evrei. Vocea incarcata de emotie a povestitoarei aratand spre pozele catorva dintre cei 1098 de oameni salvati de la camerele de gazare de Oskar Schindler.

Cartierul evreiesc. 68 de scaune (pentru cei 68000 de evrei care au locuit in ghetou)

Cracovia e frumoasa, dar foarte aproape de Auschwitz. Iar despre Auschwitz vorbim in postul urmator.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *