Currently Reading

Am avut pana acum pe blog trei povesti ale studentilor romani din afara: din Danemarca, Anglia si Franta. Acum e randul tau.

De ce sa studiezi in afara?

Pentru ca in sfarsit poti. Pentru ca Romania este conectata la reteaua internationala mai mult ca intotdeauna, iar vechile frontiere au fost doborate. Daca acum 10 ani sa spunem studiul in afara era rezervat doar celor cu generoase resurse financiare, acum balanta s-a echilibrat, oportunitatile s-au diversificat, iar timpul tau a venit. :)

Pentru ca iti doresti asta. Pentru ca ai aruncat un ochi in jur si ai inteles ca ai nevoie de mai mult decat iti ofera mediul din jurul tau. Pentru ca e vremea sa intelegi ca sunt universitati din lumea asta care te pot ajuta sa-ti explorezi potentialul intr-un fel in care acasa (inca) nu se poate.  Universitati care acele nise de studiu pe care nu le gasesti aici, fie ele in arhitectura, comunicare sau politica.

Pentru ca traiesti intr-un mediu international. Romania nu mai e de ceva vreme un punct izolat pe harta Europei. Sunt deja zeci de mii de studenti care au indraznit sa se pregateasca in afara. Traim in era globalizarii si nu mai poti pretinde ca nu stii, nu te intereseaza ce se intampla in celelalte parti ale lumii. Esti deja parte din celelalte parti ale lumii.

Pentru ca nu mai este atat de costisitor. In Danemarca si Suedia invatamantul este gratuit. In Marea Britanie se acorda burse. Cu putina ambitie studiul in afara devine din misiune imposibila vis realizat.

Pentru ca iti schimba definitiv perceptia. Din perspectiva unui fost student Erasmus va spun ca internationalismul este unul dintre cele mai frumoase lucruri care ti se pot intampla. Sa fii intr-un mediu in care sunt oameni din toata lumea iti releva foarte multe lucruri despre tine in primul rand, punandu-te fata in fata cu noi experiente, iar apoi despre ceilalti. Gandeste-te cum este sa traiesti zilnic inconjurat de studenti din toate colturile lumii. Gandeste-te la conversatiile pe care le poti avea, la lucrurile pe care le poti descoperi, la prietenii pe care ti-i poti face.

Orice prejudecata pe care o aveai despre o anumita natiune poate fi demitizata… si te poti alege cu altele. :)

Pentru ca te formeaza. Sa fii pe cont propriu intr-o tara straina nu e lucru putin. Va spune cineva care a trecut prin asta. Dar nivelul de educatie pe care il primesti, experientele cu care te confrunti, adaptarea la un mediu total diferit sunt lucruri extrem de valoroase pe care n-ai cum sa le dobandesti altfel.

Da, sunt de acord ca si Romania are facultati de prestigiu, dar nu e cazul sa ne batem cu pumnul in piept inca, iar inainte de a te decide ce facultate sa urmezi este esential sa iei in considerare si ce oportunitati ai in afara.

Cine te poate informa cel mai bine?

Targul de Universitati RIUF 2012www.riuf.ro. Pentru informatii complete despre universitatile la care poti studia si cum poti ajunge acolo exista ROMANIAN INTERNATIONAL UNIVERSITY FAIR (RIUF). Targul are loc luna aceasta in trei mari orase ale tarii:  pe 17-18 martie la Sala Palatului in Bucuresti, pe 20 martie la CRAFT in Timisoara si pe 22 martie la Hotel Unirea in Iasi.

De ce sa mergi la RIUF? Pentru ca acolo te intalnesti cu reprezentati ai:

  • Universitatilor la care poti studia;
  • Scoli de limbi straine si centre de testare;
  • Institutii guvernamentale reprezentative: CampusFrance, British Council, Comisia Fulbright, DAAD, OEAD;
  • Programe si servicii de consiliere pentru studii si cariera;
  • Organizatii non-guvernamentale;
  • Institutii care ofera finantare pentru studii in strainatate (burse, granturi, imprumuturi etc.);
  • Parteneri Media si companii multinationale interesate de targetul de varsta;

Tot acolo poti participa la SPOT ADMISSIONS, numitele admiteri pe loc. Cum ti-ar placea sa afli in 15 minute daca esti admis la universitatea visurilor tale?

Detalii complete despre cum sa te pregatesti pentru acest pas gasesti la acest link.

Iar daca nici asta nu te-a convins organizatorii vor organizare si workshopuri si tombole cu premii. Eu va las cu fragmente din marturiile studentilor din afara cu care am vorbit deja.

Marius, 22 de ani, masterand in Danemarca

Da! Master in Danemarca! „Îmi place cum suna asa ca mai zic o data: „Master în Danemarca!”. Sunt în primul an/primul semestru/prima sesiune în cadrul unui program de master denumit foarte trendy: “Corporate Communication”. Programul este în cadrul Aarhus School of Business („Aarhus” scris ori cu dublu „a”, ori cu „a cu moț” – „Å å” – care de fapt se pronunță „o”), care aparține de Aarhus University (cotată undeva în primele 100 universități din lume). Alegerea facută a fost influențată de experiența prietenilor de aici (nu de faptul că „a”-ul are moț și se pronunță „o”) și, bineinteles, a fost definitivă și irevocabilă în urma researchului făcut pe oraș și pe universitate. Practic, vroiam sa îmi continui studiile în comunicare și, în același timp, să fac asta în afara perimetrului mioritic.

Alexandra, 24 de ani, absolventa in Franta

Procesul de inscriere in universitatile franceze nu presupune un grad ridicat de dificultate. Toate informatile necesare prealabile admiterii se gasesc pe siteurile universitatilor. Daca inaintea aderarii Romaniei la Uniune  existau obstacole legate de obtinerea titlurilor de sejur si de recunoastere a diplomelor, acum procedura a fost semnificativ simplificata. Elevii si studentii care au intentia de a se inscrie intr-o universitate de drept (pentru ca aici ma pricep) trebuie doar sa verifice informatile cu aproximativ un an inainte de inceperea anului universitar pentru care doresc sa aplice. Sistemul de invatamant universitar in domeniul stiintelor juridice este organizat pe trei cicluri de invatamant : 3 ani pentru licenta; un prim an de master intr-un domeniu specific, urmat de ceea ce francezii si doar ei numesc Master 2, fara de care nu se poate obtine un ciclu complet de studii universitare si care poate avea o durata de un an sau doi. In functie de finalitatea masterului, studentii au doua optiuni: fie sa se inscrie in Master profesional pentru absolvirea caruia vor fi obligati sa efectueze un stagiu, fie sa aplice pentru un Master de cercetare angajandu-se la redactarea unui memoire, ce ar putea constitui punctul de plecare a unui eventual viitor doctorat.”

Roberta, 22 de ani, studenta in Anglia

Am avut intotdeauna o dorinta ascunsa de a pleca din tara, dar nu cred ca am vorbit vreodata deschis despre asta, cel putin nu in familie. Mi s-a oferit ocazia de a aplica pentru o bursa intr-o tara din Orient, in ultimul an de liceu, dar parintii mei nu au fost de acord asa ca mi s-a nazarit ca trebuie sa ma duc la Londra.  Eram ahtiata dupa limba engleza si cred ca am avut mereu o fascinatie pentru Londra, desi nu o vizitasem niciodata. De ce nu in Bucuresti? In primul rand, am vrut intotdeauna sa fac limbi straine dar nu prea exista perspective bune pentru domeniul asta chiar si in Bucuresti. La Londra insa e altceva. Momentan sunt in ultimul an la University College London si studiez Limbi Straine, asa cum mi-am dorit.”

 Ne vedem la RIUF!

Sursa foto: england.edu

One Response

  1. […]   No comments S-a scris mult despre RIUF, mai mult decât m-aș fi așteptat. Găsiți la Jacqueline, la Marius, la Oana, la Anca sau la Răzvan articole lungi, documentate și argumentate despre […]

Leave a Reply