Currently Reading

La 20 de ani, sa traiesti din banii tai pare the ultimate Romanian dream.

Cum ar striga un rapper american “I made it!” in timp ce-si agita bling-bling-urile in fata camerei, cam asa ar arata si tanarul roman cu salariul in mana. De fericire, parca ar si uita ca banii aia sunt de fapt insuficienti pentru toate visurile lui.

Majoritatea tinerilor care lucreaza(studentii mai ales) o fac, nu de dragul banilor extra, de buzunar, ci pentru ca parintii nu-i pot intretine, iar sa faci o facultate costa. Job-ul nu apare la ei ca un moft, o “experienta”, ci o necesitate.

Urmeaza apoi cei care au nevoie de “experienta la CV”. Care trimit CV-uri in zeci de parti si incearca tot felul de slujbe pentru cate 2-3 luni.

In cele din urma apar si capriciosii. Cei pentru care lumea e intotdeauna mai buna atunci cand au si un job part-time in urma caruia pot sa se planga seara ca sunt obositi. Si in urma caruia au bani de haine mai bune si calatorii in afara orasului la sfarsit de saptamana.

Job.

“Aveti vreun job?” intreba un trainer la o conferinta recenta. Multe priviri pierdute si nici o mana sus. “Foarte bine faceti, veti avea toata viata timp sa lucrati, bucurati-va de perioada de acum.”

Evident, a avut parte de multe sprancene ridicate. Inclusiv ale mele. Temerara studenta care si-a facut un CV si a fost la un interviu. Nimic nu te trezeste mai bine la realitate ca un interviu. Cand crezi ca ai plecat de acasa cu toate temele facute, ca sa descoperi ca nu e nici pe departe asa. Cand realizezi ca de fapt nu-ti doresti ce ti se ofera.

Pentru ca ai in fata perspectiva unor 8 ore zilnice de lucru si o responsabilitate pentru care nu esti inca pregatit. Pentru ca tot entuziasmul tau nu poate fi un adversar veritabil pentru orele nedormite din sesiune, cand trebuie sa-ti dai examenele si sa recuperezi seminariile pierdute.

Nu sunt prea multi cei care s-au imbogatit dintr-un job in timpul facultatii, dar pana la urma esti tu acolo, muncindu-ti nervii si sanatatea si trebuie sa vezi exact pe cat esti dispus sa faci asta. Pentru ca poti sa ai bani de iesit in oras cu prietenii, dar s-ar putea sa descoperi ca nu mai ai timp pentru asta. Pentru ca s-ar putea sa faci bani de platit taxa la facultate, dar sa nu apuci sa mai treci pe la facultate.

Sfatul meu? Gandeste-te de doua ori acum, cand inca ai sansa de a alege si nu cand te afunzi in deadline-uri, inainte de a descoperi ce iti place de fapt. Pentru ca, daca tot e sa te aventurezi pe drumul asta, atunci ar fi bine sa ai parte de o aventura intr-un domeniu care iti place cu adevarat.

Desigur, J, aici de fata, n-ar spune “NU!” unui part-time job sau, si mai bine, unui internship. Now those are true wonders. :)

Tu ce ai alege?

(photo from here)

One Response

  1. Cu sau fara job- -Jacqueline-s…

    La 20 de ani, sa traiesti din banii tai pare the ultimate Romanian dream….

Leave a Reply